Fecskendő

A Egy kalap alatt wikiből

Tartalomjegyzék

Fecskendő

Fecskendő

A legelterjedtebb fecskendő méretek a 2ml, 5ml, 10ml.

PF süti beoltásához elengedhetetlen kellék, egy sütihez kb. 1ml oltóanyag kell, ezt szem előtt tartva választható ki a kívánt méret.

Biopsziát és LC-t is nehéz lenne készíteni nélküle és méz, vagy H2O2 kimérésére is jól használhatók.


Manapság sajna az eldobható változatokhoz a legkönnyebb hozzájutni, gyógyszertárakban 20-50Ft darabja.


Három részes, újrahasználható, kuktázható fecsiket nehezebb találni, de aki tud annak érdemes inkább ilyet beszerezni. Praktikusabb, és nehezebben is fertőződik el.


10ml,5ml,2ml, + 18-as tű.

Ajánlott a 18-as vagy ennél nagyobb (tehát kisebb számmal jelölt) tűket használni, mivel az összetapadt spórák és a micélium is könnyen eltömítheti a vékonyabbakat. A 18-as a rózsaszínű tű (merthogy színkódosak is), ettől kisebb is simán használható, de ezek már könnyen eltömődhetnek, komplikációkat okozva.

Áruk kb. 5 Ft, ha nincs a gyógyszertárban akkor akár meg is rendelhetők, 100-as kiszerelésekben.


Használat

A tű és a fecsi összepattintása

Ügyelni kell arra, hogy a fecskendő vége és a tű eleje ne érjen semmihez, és a lehető legkevesebb időt töltsék szabad levegővel érintkezve.

A csomagolásból mindkettőt épp annyira kell kibontani, hogy csatlakoztathatóak legyenek.

Természetesen a tű kupakja is egészen a használatig maradjon a helyén.


Minden további használat előtt láng felett, a lángon átfuttatva izzásig hevítve sterilizálandók, A fecskendőt ilyenkor mindig magunktól elfelé kell tartani, mert a tűben lévő folyadék nagy pukkanások közepette fröcskölve távozik.


Az oltás közben kijutó első csepp lehűti a tűt annyira, hogy ez ne okozzon problémát.

Újrahasznosítás

A háromrészes újrahasználható fajtát csak be kell csomagolni alufóliába, és mehet is a kuktába.


Szerencsére az eldobható fecskendő is újrahasználható, de mivel a magas hőmérsékletet valószínűleg nem bírja, - a kutázás tehát kizárt- más módszerhez kell folyamodni:

  • 1.)A használt fecsiket, tűk nélkül, darabokban, be kell áztatni minimum 20 percre hipós vízbe.
  • 2.)Alapos átöblítés után összerakni őket
  • 3.)Beszívni egy kis denaturált szeszt, vagy teli, vagy csak egy kicsit, és összerázni hogy az alkohol mindenhol érje a belsejét.
  • 4.)Az alkohol mehet vissza az eredeti flakonjába, az fecsit pedig meg kell szívni párszor forralt vízzel. 3-4-szer megszívva, kispriccelve az alkohol maradványai eltávolíthatók, kiöblíthetők.
  • 5.)A fecskendők közvetlenül ez után felhasználhatók, tárolni nem érdemes őket, haszálat előtt legalábbis mindenképp ki kell öblíteni őket forralt vízzel(még úgy melegen, de nem túl forrón)


Ha szükséges a tűt is rajta lehet hagyni, így azt is újrahasználhatóvá tenni, de az elfertőződés esélye nagyobb lesz.

Nem tom mi ez a mizéria ami itt le van írva én kb 30x oltottam már spórás vizet vagy akár lc-t ugyanazon 4 fecsivel, és utánna cak annyit teszek hogy az új befőzéskor darabokraszedve lazán alufóliába tekerem és a beföttes üvegek melé dobva desztilált vizzel sterillizálok 90 percig így kb. még husszor meg lehet csinálni összesen ha nem deformálódik 40-50 alkalommal.

Beszerzés

Személyes eszközök
Menü

{{#ifgroup:sysop|

}}